Født til å løpe? Neppe

utterslev mose

Jeg ser kanskje fornøyd ut, men bildet lyver. Jeg trodde jeg hadde hvilt lenge nok etter noen varselsignaler fra min venstre akilles. Den gang ei. Nå har jeg to store bekymringer 13 dager før København maraton: en irritert akilles og økende pollenplager. Hvordan skal dette gå?

Det er akkurat de samme signalene som jeg tidligere har hatt i min høyre akilles. Men nå er det altså den venstre som er rammet. Det er som om akilles og området rundt strammer seg i nedslaget, og det følges av en lett smerte.

I går skulle jeg løpt 90 minutter i maratontempo, men allerede etter et par kilometer kom smerten. Første gang jeg kjente den var under en svært rolig tur i Oslo forrige helg. Derfor tok jeg det rolig i uken som gikk. Jeg hadde en lett tur på torsdag og trodde jeg skulle tåle gårsdagens langtur.

Alternativt program
Egentlig skal jeg gjennomføre fire løpeøkter denne uka. De er stort sett rolige, men med en fartsøkt. Sånn blir det ikke. Jeg tar ti dager løpepause og tar nok ikke løpeskoene på igjen før et par dager før maraton. I stedet blir det noen turer på romaskinen, styrkeøvelser og uttøying.

Løpetreningen er unnagjort, selv om jeg ikke har fått fulgt programmet til punkt og prikke. Jeg vet godt at jeg har løpt for mye, for fort. I lys av det er jeg godt fornøyd med den treningen jeg har fått gjennomført. Jeg er også stolt av de pausene jeg har tatt når jeg har kjent at kroppen har vært ved å få nok. Sammenlignet med fjoråret har jeg mye bedre styring av treningen og jeg er i mye bedre kontakt med min egen kropp.

God form
Jeg er også i veldig god form. Treningen har gitt resultater og hvis fysikken holder så vet jeg at jeg kan holde farten jeg skal over lang tid. Jeg stiller på ingen måte uforberedt 22. mai, og har en god mulighet til å løpe under 3.30.

Pollen – den andre bekymringen
Jeg forholder meg ikke til egen pollenallergi. Jeg blir ikke så plaget at jeg tar medisiner, men når solen stråler og de 20 gradene passeres, så kjenner jeg det i luftveiene. Plutselig har vi fått noen rimelig ok dager her i København.

søerne

Pollen vil selvfølgelig kunne bety noe 22. mai, men jeg har sjelden tidligere følt meg hemmet i aktivitet. Det kommer mer som bølger om morgenen eller kvelden. Når jeg først er oppe og kjører så merker jeg ikke stort til pollen.

Men så er det jo greit å lansere noen mulige syndebukker i forkant, hvis det nå skulle gå galt 22. mai.

Siste ukers trening
For tre uker siden løp jeg over 60 km. på en uke. For to uker siden ca. 35 og forrige uke 18. Det har vært en halvering hver uke. Det har ikke bare vært bevisst, og har forhåpentligvis bidratt til at jeg ikke har gått på en verre skadesmell.

Totalt for treningsperioden har jeg løpt ca. 530 km. Det er mer enn 130 km. mer enn hva jeg løp før Berlin for tre år siden. Da var også opptreningen spredd utover en mye lengre tidsperiode.

Positiv spenning
Jeg gleder meg til å løpe, men akkurat nå er jeg bekymret for om beina vil tåle det. Det vil være fryktelig hvis jeg må gi meg med en skjør akilles. Heldigvis er det fortsatt tid til å bli frisk. Smertene jeg hadde tidligere i min høyre akilles var vekk etter ti dager, så det er ingen grunn til hvorfor det samme ikke kan skje for den venstre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *