Hvordan bruke penger du har råd til å tape?

moonwalk

Jeg har penger jeg ikke umiddelbart har bruk for. I fjor ville jeg finne ut hvordan pengene kan brukes på en måte som er til glede for både meg og andre. Det var da jeg kom over Moonwalk og Moonwalk Tomorrow.

Hva skal Norge leve av når olje- og gasseventyret tar slutt? Det går vel knapt en uke uten et foredrag, seminar eller lignende, hvor temaet er Norge etter oljen. Moonwalk Tomorrow forsøker å finne løsningen:

Moonwalk Tomorrow is the world’s first crowdfunded, crowdsourced and shared ownership innovation program. It’s goal is to create the industries of tomorrow built on Norway’s unfair advantages as an oil & gas nation.

Men hvordan fungerer Moonwalk Tomorrow?
Bak månevandringen står selskapet Moonwalk. Selskapet har utviklet et innovasjonssystem som er kjernen i de innovasjonsprogrammene som gjennomføres ved hjelp av folkefinasiering og delt eierskap. I Moonwalk Tomorrow er også NTNU med som partner.

Når pengene og kandidatene er på plass starter månevandringen som består av fire 100-dagers semestre. Moonwalk Tomorrow står nå foran et nytt semester og er midt i finansieringen av fem oppstartsbedrifter som alle har bevist at de har et potensial til å skape Norges neste industrieventyr. Jeg har investert, og det kan du gjøre også. Hvor mye penger som kommer inn avgjør hvor mange selskaper som får penger til neste semester.

Ok, nok lenker og oppfordringer om at du skal kikke nærmere på Moonwalk.

Derfor investerer jeg i Moonwalk Tomorrow
I forrige runde investerte jeg 50 000 i Moonwalk Tomorrow. Og jeg har forpliktet meg til samme beløp i denne runden. Realistisk sett er det penger jeg neppe får noe økonomisk utbytte fra. Så hva er da poenget?

1. Det er bedre at pengene brukes av og på noen med ambisjoner, ønsker og visjoner enn at de står på min bankkonto og blir til ennå eldre penger

Penger er en god forsikring, og det vil aldri falle meg inn å blakke meg på et prosjekt som dette. Men penger jeg har råd til å tape har det bedre i hendene på noen som vil skape morgendagens industrier enn på min bankkonto.

Jeg jobber selv i en oppstartsbedrift og beundrer drivkraften og lidenskapen hos de som tør starte en bedrift som de tror kan forandre morgendagen. Det er imponerende og fortjener all den støtte jeg har råd til å gi.

2. Moonwalk Tomorrow skaper arbeidsplasser

Uansett hva utfallet blir for de fem bedriftene som er del av Moonwalk Tomorrow, så skapes det arbeidsplasser. Så langt er det skapt 5 selskaper og 15 arbeidsplasser. Og de menneskene som jobber med dette sitter ikke tilbakelent i kontorstolen og går hjem kl. 16. De legger ned et langt større arbeid enn man skulle tro var mulig for så lite penger det hele drives for.

Jeg tør ikke tenke på hva en tilsvarende innovasjonsprosess ville kostet i et stort og etablert selskap. Det ville vært langt fra så billig og strømlinjeformet som Moonwalk Tomorrow. Sånn sett får man mye for pengene.

3. Jeg er tett på menneskene, selskapene og utviklingen

Kanskje det mest spennende med Moonwalk er hvor tett jeg kommer på menneskene og selskapene. Det er knapt nok andre investeringsformer hvor jeg er så tett på utviklingen, ser virksomhetskritiske prosesser utfolde seg, og får ta del i det enorme engasjementet selskapenes medarbeidere utviser.

Det holdes jevnlige arrangementer for investorene. Jeg har deltatt på to av dem med ca. en måneds mellomrom. Det var virkelig imponerende å se hvor mye som hadde skjedd på en måned.

Bare gjør det! Bruk noen penger du har råd til å tape
Moonwalk Tomorrow trenger flere penger og investorer. Jeg har ingen gode forretningsmessige argumenter for å investere i porteføljen, selv om det sikkert er noen. Men jeg tror det er mange der ute som meg. Mange med litt penger til overs, og et ønske om å bidra til utviklingen av morgendagens industrier og arbeidsplasser.

Om Moonwalk Tomorrow er den beste måten å gjøre det på vet jeg ikke. Men det er veldig spennende, lærerikt og gøy. Jeg hadde gitt det et forsøk hvis jeg var deg.

Også en liten disclaimer til slutt: Jeg har forklart Moonwalk og Moonwalk Tomorrow etter beste evne, men det kan godt hende jeg har misforstått noe og skrevet noe som er feil. Sorry.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *