Snøvær og dårlige klær

Utterslev Mose i København
Utterslev Mose i København.

I går skulle jeg løpe litt over tre timer på Samsø, men jeg måtte avbryte turen på grunn av snøvær. De manglende kilometerne måtte jeg ta igjen i kveld. Gårsdagen kunne endt ille, men det er ingen skam å snu.

De siste dagene har jeg vært på øyen Samsø som ligger mellom Sjelland og Jylland. For første gang har jeg vært med på danskenes svar på hyttetur, nemlig en tur i sommerhus. Treningsprogrammets lengste tur lå til denne helgen, og jeg så frem til å få løpe den i ukjent terreng.

Først en hyggetur i solskinn
Fredag var en perfekt dag. Strålende sol og vindstille. Våren har ikke kommet for fullt ennå, men det var varmt nok til å kaste t-skjorta og ta solbrillene på. 12 rolige kilometer i idylliske omgivelser var en perfekt start på langhelgen. Dessverre gikk det nedover etter det.

Ku på Samsø
En tilskuer på Samsø.

En langtur med motstand
På lørdag skulle jeg løpe tre timer og ti minutter. Jeg hadde lånt meg en løpesekk, følte meg bra og været så godt ut. Jeg startet ut i t-skjorte og hadde en langermet overdel i sekken. De første kilometerne gikk fint, men jeg kunne se det krøp noen truende skyer innover øya. Etter 20 minutter kom nordavinden og snøværet. Da løp jeg langs stranden og hadde ingen beskyttelse fra terrenget. Jeg ble fort både kald og våt, og burde nok snudd med en gang, meg jeg valgt å fortsette.

Da jeg løp videre tenkte jeg at utfordrende vær er godt for hodet. Dette var en gylden mulighet til å trene hodet til å tåle motgangen som jeg vet kommer etter 35 km. under en maraton.

Snøværet fortsatte og jeg ble stadig kaldere. Jeg fikk problemer med å bevege fingrene, men trodde det ville bli bedre når jeg kom i le. Etter ca. en time kom jeg ut til en vei og hadde ca. fire kilometer tilbake til sommerhuset. Her skjønte jeg at jeg måtte avbryte turen.

Ingen skam å snu
Jeg skiftet ut av den våte t-skjorta og tok på en tørr langermet. Det var så vidt jeg klarte det med de kalde hendene. Telefonen hadde sluknet for lenge siden, og jeg var litt engstelig for å komme tilbake til et låst hus. På veien tilbake skrudde jeg opp farten til 4.30 i håp om å få varmen. Det hjalp litt, men jeg kjente at kroppstemperaturen allerede hadde falt en del.

Det var en lettelse å se at bilen sto der da jeg kom til sommerhuset. Jeg fikk av meg klærne, tok en varm dusj etterfulgt av knebøy mens jeg var pakket inn i en dyne. Det tok 3-4 timer før jeg følte meg ok igjen.

Heldigvis gikk det aldri så langt at det ble farlig, men jeg skulle ikke løpt mye lenger fra sommerhuset før jeg kunne fått problemer. Neste gang sjekker jeg nok værmeldingen.

Strafferunde rundt Utterslev Mose
I kveld måtte jeg ta igjen det tapte fra i går. Jeg manglet 16,5 km. på å nå gårsdagens mål om 30 km. I det siste har jeg hatt noen fine turer rundt Utterslev Mose, så jeg tok en variant av den igjen. Det var kaldt, men været var bra. Det er ikke noe galt med kroppen, så da jeg kom hjem etter 17,9 km. føltes det som jeg godt kunne tatt 10 til. 5.46 i gjennomsnittsfart er perfekt for en langtur som dette, og nå er jeg klar for de siste fire ukene frem til København maraton 22. mai.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *